Saffransfalafel

 
Här kommer det utlovade receptet på gårdagens middag, som även blev dagens lunch!
 
(Saffransfalafel ca 20 st)
 
3 dl solroskärnor
2 rivna morötter
3 dl kikärtor, kokta
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlök, finhackad
0,5 g saffran, låt dra i 1 msk hett vatten 20 min
2 msk olivolja
2 msk mandelmjöl
1 tsk havssalt
cayennepeppar
rivet skal av en ekologisk citron
 
Mixa solroskärnorna till ett grovt mjöl i matberedare. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa igen tills allt är väl blandat. Kyl smeten minst en timme och rulla sedan till ca 20 runda falaflar och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 175°C och baka dem i mitten av ugnen 35-40 min.
 
Jag serverade mina i fullkornstortillas med strimlad savoykål, färsk vitkål, körsbärstomater, rödlök, cashewnötter och tärnad gurka. Hade även vitlökssås och sambal oelek till! Receptet på falaflarna kommer från Hello Green (my favorite) där det står att man ska ha bovetemjöl i smeten istället vilket jag inte hade hemma. Men då vet vi alltså att mandelmjöl funkar lika bra eftersom dom var HUR goda som helst!
 
Nu ska jag ut på promenad och ikväll blir det varmrökt lax och färskpotatis till middag, mums!
 

Kommentera här: